Какво е хаус музиката?

Frankie Knuckles обяснява какво е хаус музиката:
Frankie Knuckles
Нюйоркчанина Frankie Knuckles е изиграл важна роля като диджей в развитието на хаус музиката през 1980-та и е помогнал за нейното популяризиране през 1990-та година със своите продуцентски и ремиксаторски способности. Frankie е считан за пионер на денс музиката и е провъзгласен за “The Godfather Of House” заради своята роля в създаването на модерната денс и диджей култура. Ето и неговите обяснения за това какво преставлява хаус музиката.

“Е, след толкова много години не мога да повярвам, че трябва да отговарям на този въпрос. Преди няколко години не бих отговорил на въпроса Какво е хаус музиката. Въпреки това продължавам да получавам имейли с подобни въпроси. Надявам се, че това ще е последният път, когато обяснявам какво е за мен хаус музиката. Може би ще е най-добре да обясня какво представлява сърцето на музиката, която аз представям. Съмнявам се обаче, че много хора ще прочетат това. Повечето младежи се прибират вечерите и ако четат нещо то е рекламните афиши с партитата, залепени над улицата. Възможно е да бъркам и ако е така – извинявайте.

Да, началото на хаус музиката бе в малък чикагски клуб, в който аз бях партньор и който бе наречен The Warehouse. Но според моето лично мнение не името на клуба беше виновно за раждането на този феномен. Имаше много диджеи като мен, които се опитваха да се задържат в The Warehouse и които не спираха да обикалят Америка. Редактираха се стари парчета за да им се даде нов живот, тъй като по това време нямаше нови парчета. Процесът беше нещо подобно на това да слагаш нова боя на къщата си за да изглежда по-добре. DJ Mandrill правеше това във Вашингтън, David Todd във Филаделфия, Morales в Бруклин и много други. Просто индустрията беше в такъв момент, в който отчаяно се нуждаеше от нещо ново. Нов фокус. Нова посока. А Чикаго беше град, в който не бяха изследвани възможностите за развитие на музикално ниво. Тогава Чикаго беше известен с това, че е месторождението на Ал Капоне. Парчетата на Jamie Principle “Your Love” и “Baby wants to ride” както и това на Marshall Jefferson “Move your body” разнесоха хаус музиката навсякъде.

Първо през Великобритания, Европа и Азия. И основите бяха построени. Основите на това, което днес наричаме хаус музика. Всичко, което трябва да направиш е да преслушаш тези три парчета и ще чуеш всичко важно за хаус музиката. Нюанси със силни послания за надежда и вяра, подкрепени от госпел тонове. Всичко това комбинирано с ранната електронна музика от стила на Kraftwerk, Prince и Bowie. Не всичко от това, което пусках в The Warehouse беше енергично като днешната хаус музика. Музиката ми варираше между фънки стила на James Brown “Sex Machine” и Sylvester “Mighty real”.
Най-важното по онова време беше мелодиите да остават за по-дълго в главите на слушателите. Веднага след като чуеха някое страхотно парче феновете бягаха към музикалните магазини за да го преслушат отново или за да го купят. Хаус музиката еволюира дотолкова, че не се учудвам, когато видя някой, който да не знае какво е хаус музика. Мисля, че е страхотно това, което постигнаха технологиите за нас диджеите. Новостите ни позволяват да разширим креативноста си. Но повечето диджеи се ограничават като минават директно на най-новото и най-модерното. За огромна част от тях песента не значи нищо. Само техните тракове са важни. Това е толкова арогантно! А всеки от тях има песен в сърцето си.

Всички ние носим някаква мелодия с нас всеки ден, навсякъде. И ако успееш да предадеш част от тази мелодия на повече хора това е чудесно. Ние диджеите се чувстваме точно така. С всяко усилие идва нова възможност за постигане на нови неща. Въпреки че обичам да пускам навсякъде по света се чувствам най-добре, когато съм си вкъщи в Ню Йорк, когато съм в Лондон, Чикаго или Сан Франциско. Но не мога да събера тридесет и пет години опит и диджействане в двучасов сет. Трябва ти цяла вечер поне за да се опиташ. Може би ще си кажете, че съм нещо като стар локомотив, изправен пред влакът стрела.

Така че за следващият път, когато някой ви запита Какво е хаус музиката се опитайте да си спомните следното: хаус музиката е много повече от това, което чувате в момента от любимият си диджей. В цялато това усещане има замесена музикална история на хаус музиката. Винаги може да се разтапяте на електро звуците или да се наслаждавате на техно стила. Но ако искате да направите кариера в музикалния бизнес или просто искате да се насладите на звука, просто слушайте някои от по-известните певци, фънк групи или хорове от последните четиридесет години. Тогава може да получите усещане за това какво е наистина хаус музиката. Но само ако наистина искате да разберете.