Стилове в електронната музика

Стилове в електронната музика:

Electronic music styles
Ambient – изгрява още през далечната 1990 година, той се характеризира с това, че e лек и плавен, като притежава усещане за резониращо звуково пространство и примесен с приятни инструментали, гласове и лирики.
Малко по-късно този стил мутира и се появяват нови под стилове като: New Age, Chill Out, Lounge и други, като представители на тези подстилове са: Enigma, Schiller, Orbital, Massive Attack, Faitheless, Underworld, D Orb и много още други, както и някой от представителите на Транс музиката.

Break Beat – В далечната 1992 година се забелязва един вариант на Techno-то, който се състои от Hip Hop семпли. След време този стил минава през различни преобразувания, като започва от Hardcore, Jungle и най-накрая спира на Drum & Bass. Този стил се състои от Break Beat-ове, а също така и от Jazz и Funk елементи. Братовчедът на Break Beat-а е Trip Hop-а. Представители на този стил са Голди, Груврайдър и много други величия на електронният звук.

Gabba – По време на едно шоу DJ Rob шокира до смърт неговата публика, като чуват познатите Денс звуци в много по-бърз вариант. Така се ражда и Gabba, музиката с елементи от Денс, като този стил все още се среща в много парчета и всяко от тях може да достигне до 1000 бийта в минута. Gabba е и най-бързия стил в музиката който съществува на земята.

Hard Techno – или познат за някой, като Minimal е стилът, който накара хиляди хора по целият свят да излязат от кожата си и да се разтанцуват в омагьосващият му ритъм. Структурата на този Стил е няколко секунден семпъл, който се повтаря непрекъснато докато не свърши парчето, примесен със механични звуци. Това е стилът, който извоюва голям напредък, както в създаването на нови парчета така и в слушането му. В България също е един от слушаните и предпочитани стилове в Електронната музика. Някой типични представители на стилът са: Adam Beyer, Marco Carola, Ade Fenton, Mauro Picotto, Ben Sims, Umek, Henrik B, Chris Liebing, Oliver Ho, James Ruskin, Gaetano Parisio, Jeff Mills, Craig Walsh, Joel Mull, Thomas Krome, Thomas Schumacher, Monika Kruse и още много други.

HOUSE: Hard House – Бърз House близо до 150 бийта в минута на бас линията, често с скосени нагоре вокали или малко променени гласови звуци. Този подстил се характеризира с къси депресии и много енергични елементи, като се доближава до Hard Techno.
Neo Techno – Преди години се ражда един нов звук от майсторите на грамофона като Джоуи Белтрам, Джев Милс и много други като Ричи Хотин и Блейк Бакстър. И така след време този звук се разпространявал и от него се поучил стилът Neo Techno.

Tech House – Тек Хаус музиката доста прилича на Техно, което е твърде сексапилно за да бъде Техно. Тек Хауса има ударното повторение на Техното, и еднакво ниво на интензивност, но има повече струни и вокали, което е трудно да се дефинира, защото двата стила възникват от почти едно и също място на светa, така че те съществено заемат доста един от друг.

Deep House – Това е още един подстил на Хауса именно Дийп Хауса, който се характеризира с мрачен, сантиментален, гладък звук и както името му подсказва той е дълбок. Дийп Хауса има специфичен ритъм, който може да накара всеки да затанцува.

Vocal House – Вокал Хауса е подстил характерен и изобилстващ с повече вокали и мелодичен звук. Тези вокали винаги са женски, като това му е централната отличителна черта за разлика от другите подстилове на Хаус Музиката.

Disco House – Измисля се Хаус Музика във Англия чиито елементи се състоят от далечната Диско музика през 70-те и 80-те години. Този съвсем свеж стил се популяризира като: Neo Disco или Kinki Disco, както го наричали някой от почитателите му тогава, но в днешно време си остава Диско Хаус.

Acid House – Този стил става известен благодарение на DJ Westbam, Dr. Motte, Sven Vath и други които правят центрове на този стил в Германската столица Берлин. Това става с помощта на клубове като Omen който е собственост на Sven Vath и клуб Trezor.

Neo Techno – Преди години се ражда един нов звук от майсторите на грамофона като Джоуи Белтрам, Джев Милс и много други като Ричи Хотин и Блейк Бакстър. И така след време този звук се разпространявал и от него се поучил стилът Neo Techno.

New Beat – Този стил за времето си е бил голям музикален феномен в Белгия през 1988 година. Благодарение на New Beat-а се създава и почвата на стилът Techno. Този стил не се комерсиализира и преминава към Rave и Gaba звуци.

TECHNO – В началото на 90-те години през 1991 година се ражда и още един нов стил на електронната музика. Този необичаен за времето си стил не се харесвал много, но след време той започвал да се слуша от хората. И така Techno-то се получава от поредните мутации на електронната музика.

TRANCE – През 90-те години от 1990 година до 1997 година музиката се променя много. С тази мутация тя добавя много здрав ритъм и звук а това е било голяма рядкост за това време и така излиза и Транс музиката на бял свят. Трансът комбинира повтарящи се и развиващи мелодии, многочислени слоеве и нишки, за да държи всичко чисто а не безумно повтарящо. Ритъмният удар може да бъде представен в такт 4/4-ти. Както името подсказва, Транс музиката се цели да бъде Хипнотична, докарвайки слушателите и до променливо състояние на съзнание, като по този начин поделя музикалните корени с религиозна и духовна музика.
Представителите на Транса са много и не могат да се изброят всичките но ето и по-известните от тях: Astral Projection, Sun Project, Electric Universe, Yahel, Psychotic Micro, Penta, Etnica, Shakta, Xerox, Freeman, Infected Mushroom, Luminus, Chakra, Shiva Shidapu, Cyan, Holymen, Deviant Electronics, California Sunshine, Skazi, Psysex, Passenger, Talamasca, Space Tribe и без брой много други. На последък се появиха доста и Български Транс Формации, като на пример: Gain Reduction, Mana, Abstract, Artanis и други. В България този стил е добре развит в град Пловдив поради причината, че има няколко големи организации насочени в този среда, а те са: Vortex, Evolution, Contact, PsyTech Team и други. Този популярен стил има и доста под-стилове, като някй от тях са:

Psychedelic Trance – Интензивен и емоционален, стремейки се да огъне и манипулира толкова много колкото е възможно. Характериза се с ритъм от 4/4-ти, Психеделик Транса се опитва да използва слоеве звуци и аудио ощипвания вместо мелодии за да докарва стилът, като състояние в слушателят. Текущата редица на Психеделик Транса обхваща много стилове и един от тях е Минимал Техно-то, като конструкции.

Goa Trance – Произлиза от областта Goa в Индия, като по конструкция за него може да се каже, че е повтарящ и хипнотичен. Този подстил на Транса се опитва да докара променливо състояние на съзнание и довежда слушателят към психеделично пътуване. Пътищата често използват развиващи мелодични теми, които скачат и се развиват. Темпото настройва активен пулс, като има важен духовен аспект.

Uplifting Trance – Точният превод на Български е Издигващ Транс, като поставя ударение върху заплетена и постоянно развиваща мелодия. Когато човек чуе за този стил веднага се досеща за изпълнители, като: Holymen, Cyan, Shiva Shidapu, Golden Finger, Kintaro и много други.

Progressive Trance – Думата Прогресивен е измамна и често заблуждава използвания член да описва музика, която започва просто с прогреси към мощна кулминация, връщайки се към неговият елементарен пролив за да е възможно следващата песен да се смесва в него лесно. Трансът от прогресивна природа е с огромни водещи звуци, обширни счупвания и паметни мелодии. Най-важното, което ще си спомним за този стил е че много си прилича с Прогресив Хаус-а, това е защото са с еднаква кострукция, рязликата им е в темпото, като Транса е леко по-бърз.

Ambient Trance – Обкръжаващт или по-известен, като Ambient Trance достига върха си още през 1990 година, като стил е по лек и приспивен, а дълбокият атмосферен звук продължава днес в отбрани групи.

Hard Trance – Обикновено един от тънцуващите Транс жанровете, Хард Транса има ударение на по-твърди, често киселинни звуци. Ритъмът е много силен, и има по-малко ударение на водещите линии и подложките. Но чувството на Трансът е все още там в големите начални звуци и атмосферният звук на специялните ефекти.

Tribal – Tribal-ът се доближава близо до Хаус музиката, като Tribal-а е с характерен ритъм и на моменти става по-мелодичен. По онова време той е още непозната на територия между Hardcore и Ambient. В България този стил се слуша и пуска по партита често.